Aszódi Integrált Kulturális Intézmény

Bemutatkozunk

Az Aszódi Integrált Kulturális Intézmény szerteágazó tevékenységi köre, közgyűjteményi feladatellátása, nyilvános könyvtári közszolgáltatása és közművelődési tevékenysége meghatározó résztvevője Aszód város intézményrendszerének, továbbá a helyi közélet és a helyi közérzet elkötelezett segítője valamennyi aktivitásában. Aszód város kulturális intézménye két telephelyen látja el a törvény által meghatározott alapszolgáltatási feladatát. Az építészetileg egyedi, mondhatni csodálatos épületek méltó otthont adnak a kultúraközvetítés számára. Kulturális és közösségi események alkalmával igyekszünk azt a szeretetteljes közeget, Aszód múltjához méltó befogadó és elfogadó légkört megvalósítani, amelyet Podmaniczky János plántált, amelyből Hajnóczy József töltekezett, és ami Petőfi Sándort inspirálta. Az értékek őrzése, ápolása és továbbadása küldetés és megtiszteltetés számunkra! Intézményünk mindhárom szakterületén ennek tükrében végezzük elkötelezett munkánkat. 

A könyvtár épületének története

Az egykori Aszódi Járási Főszolgabíróság épületét erre a célra az 1940-es évek elején kezdték el építeni. Elkészültét követően a Főszolgabíróság az 1949. augusztus 20-án kihirdetett alkotmány rendelkezése értelmében, az 1950-ben bevezetett tanácsrendszer kialakításáig működött. Ekkor vette birtokba az épületet az Aszódi Járási Tanács, mint az államigazgatás területi szerve. Az Aszódi Járás 1965-ös megszüntetését követően az épületbe a Községi Tanács költözött, s itt látta el a közigazgatási feladatokat egészen az 1970-es évek végéig, amikor is jelenlegi helyére, a Szabadság térre települt át. A megüresedett épület az 1990-es évek elejéig Művelődési Házként működött.

Könyvtár

Felnőttkönyvtár

A tudás gyarapít és alkotásra ösztönöz

Könyvtárunk felnőtt- és gyerek részlegében egyaránt - témakörökként rendszerezve a dokumentumokat - érdeklődésüknek megfelelően segítjük az olvasókat válogatni színes kínálatunkból:

• szépirodalmi gyűjteményünkben a magyar- és a világirodalom klasszikusai mellett megtalálhatóak a közelmúlt népszerű íróinak-, valamint a kortárs irodalom feltörekvő tehetségeinek regényei, novellái, elbeszélései

• a lírai kötetek gyűjteményében a költőóriások alkotásaiból válogathatunk

• a színpadra írt, drámai műveket szintén külön rendszereztük

• nem feledkeztünk meg a kalandregények, krimik, hátborzongató thrillerek kedvelőiről sem

• számos sci-fi- és fantasy történet várja olvasóit

• a szórakoztató, könnyedebb, romantikus történetek iránt érdeklődők is szép számmal találhatnak olvasnivalót

• szakirodalmi polcainkon a tudományos ismeretek széles spektrumán átívelő művek sorakoznak

• idegennyelvű irodalom lelőhelyén angol-, német és szláv nyelvű könyveket kereshetünk

• helytörténeti gyűjteményünk pedig Aszód és a Galga-mente településeinek történetével-, néprajzával-, kulturális örökségével kapcsolatos dokumentumokat foglal magában

• zeneművek iránt érdeklődőknek bakelit lemez és CD formátumú, ún. hangzó dokumentumokat tudunk ajánlani hazai és külföldi előadóktól, klasszikus és populáris műfajokból, valamint CD-n lírai- és prózai irodalmat tartalmazó hangoskönyveket

• folyóiratok helyben olvasható- és kölcsönözhető, napi-, heti és havonta megjelenő számainak széles palettáját is kínáljuk számos témakörben: kultúra, művelődés, irodalom, közélet, sport, természet, tudomány, történelem, életmód, gasztronómia, angol nyelv, képregény

• valamint helyben használható és kölcsönözhető is sok izgalmas, kalandos társasjáték. A felnőtt- és gyerek részlegben egyaránt található számos asztal, ahol csendes, nyugodt környezetben adott a lehetőség a helyben olvasásra, kutatásra, tanulásra, házi feladatok elkészítésére, korrepetálásokra.

Gyerekkönyvtár

Könyvtárunkban Te lehetsz a főszereplő.

Már csak Rád várunk!

Kisgyermekektől fiatal felnőttekig várjuk az olvasást kedvelő fiatalokat. Itt Mindenki megtalálhatja korosztályának és érdeklődésének megfelelő olvasmányát, klasszikustól kortársig. Van itt mese, vers, regény... Ha nem tudsz választani, szívesen segítenek a könyvtárosok és a Könyvtárlakók is.Ezen kívül színes programokkal várjuk a kicsiket és nagyokat.

KamaszTanya

Kedves "Majdnemfelnőttek"! 14 éves kortól vár Titeket a KamaszTanya! A számotokra kialakított térben találhattok könyveket, folyóiratokat. Ki-ki választhat saját ízlése szerint.Itt önmagatok lehettek. Ha van kedvetek játszani, egy jót beszélgetni, egy könyvet kölcsönözni, várunk Benneteket szeretettel!

Olvasósarok

Ide bekukcózhatsz. Elrepülhetsz a képzeleted elengedve távoli tájakra, a mesék szereplője, kultúrák felfedezője lehetsz. Eljuthatsz akár olyan földrészekre is melyet még nem fedeztél fel. A határ a csillagos ég. Engedd el fantáziád és ha szükséged lenne társakra az új utakon, akkor Mi abban is társaid leszünk. (Persze, csak ha Te is szeretnéd.)

Olvass minden nap!

Heti- havi rendszerességgel folyóiratok érkeznek könyvárunkba a fiatal korosztály részére. Kerülj beljebb, lépd át küszöbünket és olvass át mindent ami érdekelhet. Mi az ami rendelkezésetekre áll rendszeresen friss tartalommal? Többek között a Tücsök, Kabóca, Garfield, Minecraft, Mineworld, Szitakötő. A nagyobbak részére a Természetbúvár, 5perc Angol, Galaktika. Szeretettel várunk, légy rendszeres olvasónk!

Művelődési Ház

Kultúra és szórakozás

Aszód város művelődési háza az integrált intézmény azon egysége, amely kevés közösségi térrel, de határozott irányelvekkel és szakmaisággal keresi a lehetőséget a közösségek megerősítésében és a közösségépítésben. A közművelődés feladata összetett, egy kisvárosi közösségben szinte minden élethelyzetben, életkorban, érdeklődési körben helye és feladata van. Segíteni és ösztönözni szeretnénk a helyi társadalomhoz való tartozást, aktív részvételt, hiszen a kulturális élmények alkotják az egyének, a közösségek összetartozásának alapját. Programkínálatunkkal igyekszünk olyan kulturális értékeket közvetíteni, amelyek érthető, élvezhető és tartalmas időtöltést tudnak biztosítani valamennyi generáció számára. Különös figyelmet fordítunk a gyermekek jóízlésének, szépérzékének a megerősítésére, a kulturális sokszínűségben való eligazodást igyekszünk segíteni, tudatos útkeresésre ösztönzünk, értékközvetítésre törekszünk. A hagyományos közösségi kulturális értékek bemutatásával és a különböző művészeti ágak segítségül hívásával lehetőségeket és élményeket kínálunk minden érdeklődő részére. 

Múzeum

A kezdetek

Az Aszódi Petőfi Múzeum 1958. május 11-én, Petőfi egykori iskolája épületében, mint az Aszódi Járás Petőfi Múzeuma nyitotta meg kapuját. 1962-ben a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága megszervezését követően a megyei hálózat tagjává vált, s mint tájmúzeum működött több, mint négy évtizeden keresztül. A Petőfi Múzeum virágkorának számító időszakban a régészeti, néprajzi és a helytörténeti értékek tekintetében szakmai felügyelete alá tartozott a Galga mente kistáj tizenkilenc települése és öt falumúzeuma. A Múzeum az 1958-as két termes kiállítóhelyből 1994-re múzeumi komplexummá gyarapodott.

2000-től napjainkig

A 2000-es évek első évtizedében a megyei hálózat átszervezésekor, muzeális gyűjtemény és kiállítóhely besorolást kapott, amellyel párhuzamosan a Múzeum folyamatosan veszített a fényéből. Megmentő reménysugárnak tűnt a 2012-es esztendő, amikor a Múzeumot a fenntartó Pest Megyei Önkormányzat, az országos trendet követve, működtetésre átadta Aszód Város Önkormányzatának, s a Magyar Állam a fenntartáshoz komoly mértékben hozzájárult. A Múzeum átvételét követően, 2012-ben, a város önkormányzata létrehozta az Aszód Városi Kulturális Központot, amelyben helyet kapott a Városi Könyvtár, a Múzeum és mint művelődési szintér, a korábban Tiszti Klubként működött épület. 2019-ben a város önkormányzata, a minisztériumi rendelkezés értelmében átnevezte az AVKK-t, amelynek ma Aszódi Integrált Kulturális Intézmény a neve.