Archív

Adventi Esték 2023

Először december 3-án találkozunk a főtéren, ahol az Aszódi Római Katolikus Egyházközség és a Stellaria Media Nőikar várja a velünk ünneplőket.

December 10-én, 17 órakor gyújtjuk meg az adventi koszorú 2. gyertyáját, az Aszódi Evangélikus Egyházközösség szolgálatával. Ezt követően a Szent Háromság-templomban a Stellaria Media Nőikar koncertjére hívogatjuk Önöket.

A harmadik gyetyagyújtáskor kézműves protékák vására, a civilek jótékonysági vására és színpadi programok is várják az érdeklődőket.

Luca napi kézműves foglalkozás

Hagyományosan ismét megrendezzük Luca naphoz kötődő kézműves családi játszóházunkat, ahol kicsik és nagyok egyaránt találnak elfoglaltságot. 

Útibeszámolók Aszódon

Halász Levente, az aszódi gimnázium nyugalmazott pedagógusa bejárta a világ csodás tájait és erről örömmel mesél is nekünk. Hallgassuk meg elbeszéléseit közösen!

Pál István Szalonna és Bandája

Zenekar tagjai:

Pál Eszter (ének)

Pál István "Szalonna" (hegedű)

Gombai Tamás (hegedű)

Karacs Gyula (brácsa)

Ürmös Sándor (cimbalom)

Gera Attila (fúvós hangszerek)

Doór Róbert (bőgő)

Augusztus 20. Aszód

A rendezvény, az elmúlt évekhez képest, rendhagyó módon nem több napos lesz, hanem egy, de eseményekkel dúsan tarkított, lesz.

11 órakor veszi kezdetét az ünnepi eseménysorozat, a Csengey emléktábla újraavatásával, majd ezt követi a városi ünnepség és a díjátadó ünnepség a Podmaniczky - kastélyban. Az Osváth Gedeon ihlette, Halhatatlan című színpadi játéknak is a kastély ad otthont. Helyszíne a kastély alsó szintjén található régi ebédlő lesz. 20.00 órakor a Cozombolis együttes koncertjével folytatódik a nap, majd az augusztus 20-ai rendezvénysorozat zárásaként a Ledpuppets társulat fény-báb játékát láthatjuk.

Halhatatlan

Osváth Gedeon: A halhatatlan diák című színjátéka alapján készült színpadi játék

A nagy érdeklődére való tekintettel, augusztus 21-én 18.00 órakor még egyszer bemutatásra kerül a darab.

Nyáresti bájoló

Ismert dallamok kedvelt előadók tolmácsolásában.

Idén garantáltan esőmentes udvarunkban, hangulatos lampionok alatt hallgassunk együtt zenét, bájolódjunk!

Piknik Mozi

Üvegtigris - egy igazi magyar film, magyar sors, magyar humor nagyon magyar szituációkkal

Főszereplők

Lali (teljes neve Kakszi Lajos) szerepében Rudolf Péter. Az Üvegtigris nevű útszéli büfékocsi tulajdonosa. Mindenki folyton mondja neki, hogy rossz helyen áll a büfékocsi, ezért nincs egy vendége sem, de szerinte jó helyen van a kocsi. Amerika-mániás, aki nagy rajongója a boksznak, kedvenc bokszolója Kovács István.

Gaben (teljes neve Kecskeméti Ottó) szerepében Reviczky Gábor. Nepper, aki az autóiparban tevékenykedik. Üzletei nem mindig tisztességesek, és a legtöbbször ő jár bennük rosszabbul. Lalival egy Chevrolet Impalát igyekszik megvetetni.

Róka (teljes neve Zsíros Ferenc) szerepében Gáspár Sándor. Piti csencselő, Lali unokatestvére. Üzleti tevékenységiben sosem sikeres, és, amit nem tud eladni, azt Lalira sózza (úgy mint a vasat, köszörűt, mosdókagylót, a későbbi részekben szamarat, körhintát, romlott dinnyét is).

Cingár (teljes neve Kántor Géza) szerepében Szarvas József. Szaxofonos, aki mások idegeit nem kímélve fújja hangszerét. A barátai az esetek többségében nem díjazzák a "tehetségét." A későbbi részekben egy tubán kezd játszani, amivel szintén nem arat fényes sikert.

Csoki (teljes neve Turbók Imre) szerepében Csuja Imre. Piti bűnöző, aki mindig az Üvegtigrisnél lóg. Folyton azt hajtogatja, hogy majd szerez pénzt és lelép Amerikába. Egyfolytában piál, Lalitól mindig követeli "rumját, sörét", ami szerinte jár neki. Babettával közlekedik. Sokszor használ spanyol szavakat a beszédében. Jellegzetes mondása: Ízirájder, öcsém!, melyet mindig a Babettáján száguldva kiabál.

Sanyi (teljes neve Király Sándor) szerepében Horváth Lajos Ottó. A félnótás hajléktalan, aki az Üvegtigrisnél él és segít Lalinak. Jellegzetes mondásai Szervuuusz!, köszönésnél Sanyi, a király!, aminek gyakran tartja magát, és Főnök!, aminek Lalit hívja.

Koncertajánló

Bár a barokk Itáliába és Franciaországba utazás csupán a fantáziánkban történhet meg, de képzeljék el, ahogy a cselló hangjain időutazást tesznek. Felfedezhetik e két korabeli zenei nagyhatalomnak a zenei kincseit! Éljék át a barokk korszak varázslatos hangulatát, és engedjék, hogy a két cselló dallamai elrepítsék a szívüket és lelküket Velencébe, a Ospedale della Pietà-ba, ahol minden idők egyik legnagyobb zeneszerzője, Vivaldi alkotott, és a Napkirály palotájába, Versailles-i Palais-Royal-ba, melynek irigylésére járt az egész barokk Európa. (Szászvárosi Sándor ajánlása)

Szászvárosi Sándor a XV.-XVIII. századi régizene előadás magyarországi képviselőinek egyik meghatározó, energikus alakja. Több régizene együttes alapítója. A magyarországi viola da gamba oktatás megteremtője és elindítója. Számos lemezen játszik. A Hungaroton Magyarországon az első szóló viola da gamba felvételeket Szászvárosi Sándorral készítette, melynek már több, az előadást méltató kritikája jelent meg külföldi zenei szaklapokban. A hazai és európai zenei fesztiválok állandó meghívottja.

Baranyay Piroska modern és barokk csellón, valamint gambán is rendszeresen koncertezik itthon és Európa-szerte. A legnevesebb régi zenei együttesek első csellistája (Arcangelo, Akademie für Alte Musik, Orfeo, English Baroque Soloists, The English Concert), aktív kamarazenész és 2018 óta a Liszt Ferenc Zeneakadémia barokkcselló tanára. Budapesten, Berlinben, Londonban és Lübeckben végezte tanulmányait, Rados Ferenc, Onczay Csaba, Phoebe Carrai, Markus Möllenbeck, Jonathan Manson, Perényi Miklós, Troels Svane növendékeként.

Tegyei Zoltán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elvégzése után a Bécsi Universitat für Musik und darstellende Kunst hallgatója lett prof. Gordon Murray és Augusta Campagne osztályában, ahol 2015-ben diplomázott, mint MA csembalóművész. Rendszeresen részt vesz mesterkurzusokon. Több ízben szerepelt már a bécsi és a budapesti Bach héten, a Lange Nacht der Kirchen, a Collegium Pazmaneum, az Ars Sacra, a Börzsönyi Barokk Napok, a Művészetek Palotája, a Budavári Bach Fesztivál, valamint a Kapolcsi Művészetek Völgye rendezvényein, fellépett Berlinben és Lipcsében.

Aszódi Podmaniczky Napok

Reméljük, hagyományt teremtünk a júniusban első alkalommal megrendezendő három napos programsorozatunkkal. A rendezvény célja, hogy minden aszódi család, polgár megtalálja a neki szóló, hozzá közel álló szórakozást, programot, fellépőt.

Igyekeztünk minden korosztályt megszólítani a három napos esemény programjainak összeállítása során. A legkisebbeket várja szombaton Laura a Kerekítő foglakozással, a Somló Banda gyermekkoncertje, a Young Engineers és a Logischool sátra, a városjáró kisvonatozás, a TéKönyvtár néhány lehetősége, a Kezes-Lábas játszóház lábbal hajtható játékparkja, Kádár Ferkó és a Kackiás Verklis. A felnőtt korosztály válogathat a kézműves vásár portékái közűl, csemegézhet a Gasztosor árúi között és a színpadról is megszólítja őket Katus Attila, az In Memoriam Chet Baker Trió lágy jazz dalamai, az aszódi kötődésű, Depech Modeot idéző, The Devotees zenekar, a Dynamit Dudes fergeteges zenei showja, Pál Dénes és az LGT sztárjait felvonultató Zenevonat produkció. Az estét DJ Géza hangulatteremtése zárja.

Pénteken ismét kitárja kapuját Aszód előtt a Podmaniczky -kastély és megnyílik a Morpheus Galériája, immáron 5. alkalommal, majd a Zenepavilonban a Mystery Gang koncertjéval veszi kezdetét a főtéri programok sora.

Vasárnap, levezetésül, fent a fesztivál téren, közösen learatjuk az aszódi levendulát és a színpadon a PAMI műsora szórakoztat bennünket.

Nemzeti Összetartozás Napja

Aszód Város Önkormányzata vár mindenkit a 2023. június 4-én, 16 órakor, az AIKI kamaratermében tartandó megemlékezésre és az azt követő koszorúzásra.

Pünkösd szombatján játszani hívjuk a családokat!

Bodza és a tölgyfa történetét mesélik el nekünk a Batyu Bábszínház előadóművészei, majd Hajdu Zsuzsi vezetésével megismerkedhetünk a pünkösdi népszokásokkal, illetve táncba hív bennünket a zene.

Itt, az AIKI kertjében fogjuk elültetni a 2022-es évben született aszódi babák érkezésének örömét jelképező facsemetét, dr. Pénzes Tiborc Szabolcs polgármester köszöntő szavait követően. Eztán Gulyás László vándormuzsikus érkezik körünkbe, aki mókás feladatokkal, ügyességi játékokkal megméretteti a város apraját-nagyját és kihirdeti a pünkösdi királyok és királylányok seregét.

Várjuk a családokat!

Aszódi Májusi Piknik

A rendezvény jellegét elsősorban a reggel kezdődő főzőverseny határozta meg. Idén szép számmal - 23 csapat – jelentkeztek a főzni szerető közösségek. A szakértő zsűri – Baka László, Bobál Zita és Major László – nehéz helyzetben volt, amikor döntést kellett hozni, hogy ki főzte a legjobb "Petőfi kedvencét".

A végeredmény: I. helyezést ért el a PörKöltők csapat, II. helyezett az Aszódi Polgármesteri Hivatal kis kollektívája lett és a III. helyezésre a Podmaniczky Júlia Nőegylet csirkepörköltje érdemesült. A Korona Cukrászda által felajánlott különdíjat a Cursillo – János Vitéz Falodája csapat nyerte el.

A nap folyamán kiérkező családokat sok-sok térprogram fogadta; a legkisebbeket a Csemete Csacsogó Klub babafoglalkoztató sátra, ugrálóvár, kalandpark, pónilovaglás, az Aszódi FC jóvoltából ping-pong, Kovács Józsefnek köszönhetően lovaskocsizás. Arcfestés, "mi szem-szájnak ingere" finomság, freestyle foci bemutató, kutya ügyességi bemutató, gyermek-, és felnőtt koncert.

A rendezvény sikeréhez több civil szervezet és magán személy hozzájárult. Nekik szeretnénk köszönetet mondani:

Felhőút Egyesület, Aszód FC, Korona Cukrászda, Aszódi Csemete Csacsogó Klub, Kovács József (lovaskocsi), a Zsűritagok: Baka László, Bobál Zita és Major László

Világörökségeink nyomában

Induljunk együtt a Világörökségeink nyomába! Kristóf Ilona és Szűcs Tamás előadássorozatában személyes élménybeszámolójuk által ismerkedhetünk meg különleges helyszínekkel. Aszódiaktól aszódiaknak, helyben.

Előadóinkról: https://eletforma.hu/.../szenvedelye-az-utazas-szucs.../

Kristóf Ilona és Szűcs Tamás előadóink osztják meg velünk útiélményeiket, képekkel tarkítva.

Az első előadás Szaud Arábiát mutatta be nekünk, az elkövetkezendőben Dél-Koreába invitáltuk az érdeklődőket és a sorozat harmadik részében Mexikó kalandos tájait ismerhettük meg.

2021-ben, a Költészet napja alkalmából indítottuk a VersVáros sorozatunkat. Az első alkalom időpontjában, a járványügyi helyzet miatt, nem lehetett jelenléti programokat szervezni, ezért kitaláltunk egy olyan játékot, ahol érintkezésmentesen tudunk kicsit odafigyelni a költészetre. Városszerte kihelyeztünk több száz verset és ehhez kacsoltunk egy keresőjátékot, illetve folytatásaként a tavalyi évben ablakokból kukucskáló költőket kellett Aszód utcáin felkutatni.

Ebbe a sorba szeretnénk idei játékunkat bekapcsolni. Idén, a Petőfi200 évforduló kapcsán, ha vers, akkor Petőfi ötlik először az eszünkbe egy ilyen fontos emlékhelyen, mint városunk. Így természetesen az idei költészetnapi játékaink is hozzá kötődnek.

VersVáros 3.0

Április 11-én kiköltözik közénk a Szabadság térre három modernkori Petőfi. Keressék fel őket és fotózkodjanak velük! Illetve elrejtettünk mindhárom Sándor ruháján egy okostelefonnal beolvasható QR kódot, ahol további, a költőhöz kötődő kulturális csemegét lehet lelni.

A Young Engineers csapatának tábora az AIKI-ben

Örömmel ajánljuk a kedves szülőknek a termeinkbe szervezett tábort! Ha a tavaszi szünetben nem tudja megoldani a gyermek felügyeletét, illetve nem szeretné, ha egész nap csak a kütyüket nyomkodná otthon, várja őt a LEGO építő tábor.